Galerija Laval osnovana je početkom 1988. godine i smještena u sjevero-istočnoj kuli Trsatske gradine. Tada je to bila prva privatna galerija na ovim prostorima. Uz podršku važnih riječkih povjesničara umjetnosti, Radmile Matejčić i Vande Ekl te u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Rijeke, galerija je već u prvim danima postala omiljeno okupljalište ljubitelja umjetnosti.

Početna skromna kolekcija umjetnina vrlo brzo je prerasla u bogat fundus koji je rastao sukladno dešavanjima koja su organizirana unutar zidina Trsatske gradine. Velike izložbe značajnih autora hrvatskog i jugoslovenskog slikarstva prerasle su u svojevrsne kulturne događaje koje je s entuzijazmom posjećivao velik broj ljudi.

Godine 1989. priređena je velika retrospektivna izložba Vasilija Jordana, potom svake godine po jedna značajna izložba, redom: Ede Murtića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Željka Kipkea, Mladena Veže, Vaske Lipovca, Zlatka Price itd. Koliki su interest te izložbe pobuđivale u ono vrijeme najbolji je pokazatelj izložba Mersada Berbera na čijem se otvorenju okuplja 1500 ljudi.

Godine 1991, povodom obilježavanja sedamstote godišnjice Svetišta Majke Božje na Trsatu, galerija organizira prigodnu izložbu pod nazivom Suvremena hrvatska sakralna umjetnost, na kojoj okuplja tridesetak autora čiji su radovi donirani Trsatskom svetištu, a čime je Galerija Laval, u suradnji s gvardijanom svetišta Emanuelom Hoškom i fra. Serafinom Sobolom, osnovala pinakoteku samog svetišta.

Djelovanjem Galerije Laval oživjela je do tada sadržajno zapuštena Trsatska gradina; prostori su renovirani i stavljeni u funkciju ugostiteljstva i trgovine.

U zimsko vrijeme organizirana je Gradina Djeda Mraza, inicirano je osmišljavanje Morčića kao riječkog suvenira, oživjela se legenda o Karolini Riječkoj…

Godine 1991. galerija proširuje svoju djelatnost na prostor De Crevija u osnovi osmišljenog za antikvarijat. Galerija je dobila ime po Lavalu Nugentu, povijesnom vlasniku Trsatske gradine, a čiji su heraldički detalji primijenjeni u logotipu galerije kao svojevrsni homage velikoj povijesnoj ličnosti.

U recesijsko vrijeme 2002. godine Galerija Antikvarijat Laval seli iz svog prirodnog staništa u centar grada Rijeke u samoj blizini kazališta Ivana pl. Zajca gdje do danas uspješno nastavlja svoju djelatnost te i dalje sudjeluje u kulturnom životu Grada Rijeke.